12 Квітня 2023

12 квітня відбувся перший з онлайн-практикумів щодо участі в державній програмі “Енергоефективність громадських будівель в Україні” (UPBEE), про початок відбору до якої оголосило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України на початку квітня.

Нагадаємо, що програма діє у межах фінансової угоди  між Україною та Європейським інвестиційним банком із бюджетом в EUR300 млн. У програмі закладене комплексне енергоефективне відновлення близько 1000 громадських будівель по всій державі. Перший етап програми передбачає виконання заходів з термомодернізації близько 300 будівель на EUR100.

Учасниками UPBEE можуть стати малі та середні громади (до 50 і понад 50 тисяч мешканців), які до цього не реалізовували масштабні міжнародні проєкти з термомодернізації. Також можлива участь проєктів з ремонту громадських будівель, пошкоджених внаслідок військових дій, та з адаптації будівель для розміщення внутрішньо переміщених осіб.

 

“Сотні об’єктів по всій країні будуть відновлені за найвищими стандартами енергоефективності. Закликаю органи місцевого самоврядування подати свої проєктні пропозиції та зробити крок до енергоефективної модернізації”, – зазначив Віцепрем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

 

Відбір проєктів від громад-учасників розпочався 3 квітня та триватиме до 3 червня 2023 року.

Мінінфраструктури разом із партнерами – Європейським інвестиційним банком, ПРООН та іншими – підготували для потенційних учасників серію з шести онлайн-практикумів для того, щоби надати максимальну кількість інформації про нюанси участі в програмі.

Перший онлайн-практикум був присвячений безпосередньо процесу подання документів на програму UPBEE: загальним умовам участі, фінансовим аспектам та нормативній базі, яку учасники мають використовувати для створення проєктів з термомодернізації.

 

Понад 500 учасників заходу привітав голова представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жан-Ерік де Загон, який запевнив у готовності до спільної плідної роботи над проєктами.

“Ми займаємось втіленням проєктів з енергоефективності будівель вже чотири роки поспіль. Разом із командою проаналізували програму UPBEE. Це дійсно потужна і корисна ініціатива – зробити термомодернізацію важливих об`єктів інфраструктури громад та підвищити їхню енергонезалежність до європейських стандартів”, — зазначив президент Громадської спілки “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” Анар Рафієв.

“Громадська спілка готова поділитися своїми напрацюваннями та досвідом, консультувати та допомагати громадам на етапі підготовчого періоду і збору всіх необхідних документів”, — підкреслив голова правління ГС УФЕЕ Єгор Стефанович. Адже енергоефективність — це шлях до добробуту не тільки окремих громад, а й усієї держави.

Наступний онлайн-тренінг відбудеться 18 квітня. Повну інформацію про програму, теми й спікерів дивіться на сайті Мінінфраструктури>>> 

Кожна громада, зацікавлена в участі у Програмі “Енергоефективність у громадських будівлях в Україні”, може звернутися до Громадської спілки за допомогою та роз’ясненнями.

 

Робимо кроки до енергоефективної України разом!

 

Програма_Енергоефективність від УФЕЕ

 

 

Поділитись у facebook