6 Грудня 2022

Державне свято, що нині є уособленням мужності, героїзму та патріотизму – День Збройних Сил України. Всією командою Громадської спілки “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” долучаємось до пошани та привітань оборонців України та дякуємо за те, що попри важкі умови, але можемо планувати й працюємо нині з думкою про сучасне, успішне і безпечне майбутнє незалежної України.

День ЗСУ від 1991 року та з набуттям Україною незалежності його прийнято відзначати 6 грудня, в день ухвалення Закону України «Про Збройні сили України». Однак 6 грудня – дата особлива і не випадкова.

Саме від цієї дати 1919 року “писалася” одна зі славетних сторінок української армії та стартував перший зимовий похід Дієвої армії УНР.  Активні військові дії більшовицьких загонів проти нашої держави, окупація значної частини України московськими військами. На початку 20 століття відверті й нещадні напади Московії загострили потребу у створенні сильної та боєздатної армії, що зможе боронити Україну, її землі та суверенітет перед північним агресором.

Українське військо формувалося на національних засадах і старих традиціях, рядові називалися козаками, а командири підстаршинами й старшинами. Було введено окремі військові ранги, відмінні від іноземних, як-от ройовий, чотовий, бунчужний, хорунжий, сотник. Офіційною була назва «Військо і Флот УНР», або «Армія УНР».

Час інший, але ворог той самий і методи незмінні. Однак і тоді, і тепер маємо гідних та сильних оборонців, що борються за Україну, стоять за її незалежність та виборюють мирне життя українців, от уже майже 9 років. У 2022-му році після початку повномасштабного вторгнення та з урахуванням мобілізації у лавах Збройних сил приблизно 700 тисяч воїнів. Порівняно з 2014-2021 роками чисельність української армії зросла майже втричі. А її вмотивованість не рахується відсотками та цифрами.

Вдячні за відданість, милосердя та звитяги Збройним Силам України, тримаємо тиловий спокій та підтримуємо фронт. Долучайтеся і продовжуємо, разом будуймо успішне, безпечного та незалежне майбутнє України та світу.

 

Поділитись у facebook