8 Листопада 2022

Урочистий та символічний листопад. На цей місяць припадає одразу чотири національні свята Республіки Азербайджан. З нагоди державних подій громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” щиро вітає країну та народ Азербайджану бажає миру та процвітання.

 

8 листопада – День Перемоги у Вітчизняній війні за визволення історичних земель 

 

Вітчизняна війна, що тривала 44 дні, завершилася перемогою Азербайджану та закінченням майже тридцятирічної окупації та відновленням територіальної цілісності Азербайджану в Нагірному Карабаху. Згідно з розпорядженням азербайджанського лідера, Президента Ильхама Алиева – 8 листопада в Азербайджанській Республіці урочисто відзначається як День Перемоги.

Сьогодні Азербайджан готовий нормалізувати відносини з Вірменією на основі неухильного дотримання принципів міжнародного права, зокрема суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності міжнародних кордонів. 

 

9 листопада – День Державного Прапора Азербайджану

 

Вигляд сучасного державного прапору Азербайджану було визначено більш ніж 100 років тому, 9 листопада 1918 року на засіданні уряду Азербайджанської Демократичної Республіки (АДР). Після падіння АДР та приходу радянської влади 28 квітня 1920 року від триколірного прапора відмовилися.

Однак після відновлення незалежності 5 лютого 1991 року Верховна Рада Азербайджану оголосила триколор із восьмикутною зіркою та півмісяцем державним прапором Азербайджанської Республіки.

Автором формули «Тюркізм, ісламізм та сучасність», яка виражена у трьох кольорах Державного прапора незалежного Азербайджану та яка охоплювала принцип трьох основ нашої національної ідеології на початку ХХ століття, є видатний азербайджанський мислитель Алі бек Гусейнзаде.

Державний прапор республіки Азербайджан є прямокутним і складається з трьох однакових по ширині горизонтально розташованих кольорових смуг: верхньої – блакитного кольору, середньої – червоного кольору і нижньої – зеленого кольору. На обох сторонах прапора в середині червоної смуги розташовані півмісяць та восьмикінцева зірка білого кольору.

 

12 листопада – День Конституції Азербайджану

 

 

Першу Конституцію Азербайджану було прийнято 19 травня 1921 року на Загальному Азербайджанському з’їзді Рад.

Після відновлення Азербайджаном незалежності розпочалася серйозна робота над новим проектом Конституції.

1994 року під головуванням загальнонаціонального лідера Гейдара Алієва розпочала діяльність Конституційна комісія, 1995 року проект було передано на всенародне обговорення і 12 листопада 1995 року шляхом всенародного голосування було прийнято першу Конституцію Азербайджанської Республіки.

Нова Конституція Азербайджану складається з 5 розділів, 12 розділів та 158 статей.

Основний закон незалежної суверенної держави заклав підґрунтя державного устрою Азербайджанської Республіки та за розпорядженням президента Гейдара Алієва 12 листопада було оголошено Днем Конституції.

 

17 листопада – день Національного відродження Азербайджанської Республіки

 

Історія цього свята пов’язана з національно-визвольним рухом, розпочатим у Баку у листопаді-грудні 1988 року.

У той період у зв’язку з антиазербайджанською політикою радянського керівництва навколо карабахського питання в Азербайджані розпочався антирадянський народний рух. 17 листопада 1988 року на основній площі Баку – Площі Азадлиг азербайджанський народ почав проводити тривалі мітинги. Мільйони людей, що зібралися на площі, протестували проти антиазербайджанської політики Москви. У червні 1989 року було засновано Азербайджанський Народний Фронт (АНФ). Кремль застосовував збройні та агресивні стримуючі диверсії з важкою технікою та вогнепальною зброєю, однак не зміг протистояти національно-визвольному руху азербайджанського народу.

На виборах 1990 року більшість керівників АНФ отримали мандати депутатів Верховної Ради. 18 жовтня 1991 року було проголошено державну незалежність Азербайджану. А 17 листопада 1992 року – День Національного відродження.

Незалежна і сучасна республіка Азербайджан — розвинена демократична країна, що досягла високого рівня стійкості економіки та стабільності політичної системи, ефективно використовує свої можливості для реалізації національних інтересів, а також зміцнення регіональних і глобальних позицій. 

 


Сьогодні Азербайджан проводить незалежну зовнішню політику, що спирається на принцип рівності суверенітетів держав. Розвиваючи дружні, взаємовигідні двосторонні й багатосторонні зв’язки з усіма країнами, Азербайджан зацікавлений у підтримці мирного співіснування і добросусідства , як в своєму регіоні, так і за його межами, тому вибудовує зовнішню політику, відповідно до норм і принципів міжнародного права.

Тож команда UFEES долучається до привітань. Цінуємо надійне партнерство України та Азербайджану і разом змінюємо світ на краще.

 

Поділитись у facebook