5 Грудня 2022

Волонтерство – одне із найуживаніших слів та найзатребуваніших функцій в Україні 2022. Безумовно, це слово і поняття в останні 9 місяців у наші державі набуло наймасштабнішого сенсу за всі роки незалежності. Глобально ж вклад волонтерів у стабільність соціуму та загалом виживання людства на планеті неоціненний.

Щороку 5 грудня у світі відзначають Міжнародний день волонтерів, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй в 1985 році. Уряди більш ніж 80-ти найбільш розвинених країн світу визнали і сприяють розвитку національних волонтерських рухів, розглядаючи його як дієвий інструмент розвитку суспільства.

В офіційній записці Генсека ООН виділено найважливіші риси волонтерства:

турбота про людей, солідарність і гуманна корисливість, духовна якість і громадянська чеснота, багате джерело людського досвіду, нові інтелектуальні ресурси, участь і відповідальність як суть активної громадянської позиції, громадянськість, взаємодовіра, солідарність і відповідальність, етичний стандарт, що обумовлює якість людських взаємостосунків, забезпечення надійної платформи для відновлення зв’язків між людьми, нове бачення соціальної діяльності.

У світовій практиці найголовнішою ознакою волонтерства є те, що волонтер частину свого вільного особистого часу, сил, енергії, знань, досвіду добровільно витрачає на здійснення діяльності, яка є корисною людям і суспільству в цілому.

У незалежній Україні розвиток волонтерського руху датується початком 90-х років, коли було створено службу під назвою „Телефон довіри”. Дзвінки лінії приймали волонтери.

Сьогодні волонтерський рух в Україні має глобальний характер. Адже потреба громадян у благодійності та допомозі подекуди критична. Від перших днів масштабної війни в Україні команда Громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” долучилася до цієї важливої соціальної місії. 

UFEES є партнером ЮНІСЕФ, тож нам вдалося і досі вдається акумулювати спільні зусилля в організації допомоги. В період гострої фази збройного нападу росії на Україну наші волонтери розвезли близько 1 000 000 тонн гуманітарної допомоги. 

Ставши партнерами міністерства цифрової трансформації України та компанії SpaceX, отримали змогу та доставили 50 терміналів Starlink у гарячі точки, що втратили зв’язок у результаті бойових дій та потребували екстреного відновлення, евакуйовано 250 сімей із потенційно небезпечних місць, зібрано майже 18 млн. грн для підтримки ЗСУ, ці кошти пішли на виготовлення індивідуального захисного обладнання та інші потреби наших захисників, також команда ГС надавала підтримку медичним закладам, займалась забезпеченням їх обладнанням та матеріалами.

Волонтерство – не професія, але гідна громадянська позиція. Для нас вона чітко виважена і одностайна. Підтримуємо волонтерський фронт, підтримуємо Україну.

 

Поділитись у facebook