31 Жовтня 2023

Розпочався другий тур відбору громад для участі в програмі «Енергоефективність громадських будівель в Україні» (UPBEE). 

Програма набуває обертів. Перші громади, що подали пакет документів для участі та пройшли відбір, знаходяться на останньому етапі перевірки – здійснюється оцінка фінансових можливостей муніципалітетів. 

На інформаційній зустрічі, присвяченій проведенню другого конкурсу проєктів, досвідом участі у відбірковому турі програми поділився Тарас Яковлєв, перший заступник міського голови м. Ковель. За його словами, Ковельська громада пройшла конкурсний відбір проєктів за програмою «Енергоефективність громадських будівель в Україні», у найближчій перспективі планується термомодернізація семи об’єктів комунальної власності.  Це — три заклади освіти (ліцей № 7,  школа № 12, дитсадок № 9), три – охорони здоров’я (центральна районна лікарня, клініко-діагностична лабораторія центральної районної лікарні, пологовий будинок) та адміністративна будівля.

Матеріали ресурсу https://kowel.rayon.in.ua/

Йдеться про утеплення фасадів, дахів, підвальних перекриттів, встановлення енергоефективних вікон та вхідних дверей, індивідуальних теплових пунктів тощо.

Загальна вартість проєкту становить 179 млн грн. Наразі під проєкт формується пул підрядників, а самі роботи планується розпочати навесні.

Зараз триває набір на наступний конкурс проєктів від громад, які  мають бажання скористатись можливістю та покращити показники енерго- та теплоефективності шкіл, лікарень та інших громадських закладів. Термін подачі заявок на участь — до 10 грудня 2023 року.

❗Важливо зауважити, що співфінансування податкового навантаження з боку громади вже не є обов’язковою умовою, що дає можливість більшій кількості громад брати участь у програмі.

ГС УФЕЕ надає всебічну підтримку активним громадам у підготовці до участі в UPBEE. Спираючись на свій багаторічний досвід впровадження термомодернізації, ми супроводжуємо громади у здійсненні енергоефективних заходів: проводимо консультації та тренінги з цього приводу.

 

Про програму: 

Енергоефективність громадських будівель в Україні (UPBEE) — рамкова позика Європейського банку інвестицій (ЄІБ) Україні, спрямована на реалізацію проєктів термомодернізації громадських будівель. Програма націлена на малі та середні міські муніципалітети.

Учасники програми: Європейський інвестиційний банк, EC, Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури України (Мінвідновлення), Міністерство фінансів України

За підтримки:   ПРООН, Угода мерів, донорський фонд E5P “Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології”, консультанти з технічної підтримки NIP (консорціум international)

Об’єкт термомодернізації: школи, дитячі садки, лікарні, інші навчальні, медичні заклади; інші громадські будівлі.

Умови участі:

  •   наявність необхідної технічної та фінансової документації;
  •   щонайменш 50% позики розподіляються на заходи з термомодернізації.

Поділитись у facebook