22 Липня 2022

Триває процес оновлення країни після руйнівних дій російського агресора. Прозорим цифровим інструментом оновлення є впровадження геоінформаційного порталу фіксації руйнувань та подальшого відновлення України «Відновимо Україну разом».

ГІС-портал це:

✅ Фіксація і збір відповідних даних (адреса, фото, технічні звіти, експертна оцінка, план ремонтних робіт…) щодо руйнувань і територій.

✅ Інтуїтивно зрозумілий і зручний механізм моніторингу всього процесу оновлення: від фіксації до повної відбудови.

✅ Прозорий і відкритий механізм пошуку фінансування, інвесторів, донорів для оновлення країни.

✅ Візуально зрозумілий і логічно побудований план оновлення України на різних рівнях – від громад, ОДА, галузей і до масштабу всієї країни.

✅ Аналітичний інструмент щодо підтримки прийняття управлінських рішень на рівні центральних органів виконавчої влади громад, регіонів, областей.

Проєкт започатковано Громадською спілкою “Український Фонд енергоефективності та енергозбереження”, в партнерстві з компанією ТОВ “EСРАЙ Україна” та громадською організацією e-Ukraine. Він створений і функціонує для громадян, громад, територій, галузей, інвесторів, донорів, бізнесу як всередині країни, так і на міжнародній арені.

На сьогодні геоінформаційним порталом вже активно користуються задля відбудови територій найбільш постраждалі громади – Бучі, Макарова, Ірпеня, Чернігова та інші… З цими громадами підписані відповідні меморандуми та договори щодо БЕЗОПЛАТНОГО використання ГІС-сервісу і подальшого його супроводу, враховуючи розвиток і оновлення. Роботи по внесенню даних про пошкоджені чи зруйновані об’єкти продовжуються кожен день: більша частина цих об’єктів вже занесена в базу даних ГІС-порталу.

«В кожній громаді є об’єкт, по якому вже тривають проєктні роботи і залучення інвестиційних коштів для скорішого відновлення його функціонування. Це стосується медичних закладів, шкіл, об’єктів культури…» – прокоментував голова правління ГС “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” Анар Рафіев.

До реалізації проєкту також долучились Мінрегіон і Міненерго в розрізі галузевих напрямів.

Активно ведеться робота над запуском ПУБЛІЧНОЇ частини порталу, що дасть можливість громадськості у відкритому доступі перевірити та моніторити процес відбудови, взяти активну участь у ньому, як на рівні країни, так і на рівні кожного конкретного дому або соціального об’єкта.

«Цей проєкт стане прозорою платформою взаємодії інвесторів, громад, людей для подальшого оновлення України.  Ми плануємо найближчим часом  презентувати громадськості публічну частину ГІС-порталу з залученням всіх активних учасників. Попередньо обов’язково все анонсуємо» – наголосив виконавчий директор ГС “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” Єгор Стефанович.

Поділитись у facebook