3 Жовтня 2022

Свято на руїнах, але з вірою у майбутнє! Цими вихідними українські освітяни відзначали свій професійний день. На жаль, в умовах повномасштабної збройної агресії рф. Вони б мали збирати оберемки яскравих осінніх квітів. Натомість розбирають завали своїх шкіл і, окрім освітнього фронту, тримають тиловий та активно долучаються до допомоги українським оборонцям.

Таким видався День вчителя 2022 практично по всій території України:

Луцькі школярі збирають на безпілотник

Учні місцевого ліцею вирішили не купувати подарунки вчителям, а віддати гроші на безпілотник для волинських воїнів стрілецького батальйону однієї з військових частин.

Одещина: замість квітів учителям – аптечки для ЗСУ

На Одещині вчителі одного з ліцеїв цього року попросили дітей та їхніх батьків нічого не дарувати на День вчителя. Ці гроші просять скерувати на необхідне для ЗСУ, та оголосили акцію «Замість квітів вчителям – допоможіть наповнити аптечки для наших захисників». 

Вчителі на Миколаївщині «наближають перемогу разом»

Долучаються до допомоги українським воїнам і педагоги в Миколаївській області. В одній із гімназій оголосили акцію «Наближаємо Перемогу разом» і запропонували не дарувати їм квіти, а допомогти ЗСУ. А в самому Миколаєві, що дотепер потерпає від ракетних та артилерійних обстрілів, вчителі навіть записали кліп.

За даними генштабу ЗСУ, станом на початок осені в Україні постраждали 2601 заклад освіти. З них 309 – повністю зруйновані.

 

Фото: Українські військові сидять біля школи, зруйнованої російськими ракетами в Краматорську

Найбажаніший подарунок для всіх українських вчителів – перемога та відновлення повноцінного освітнього процесу. На сьогодні це один із пріоритетних напрямів діяльності громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження», Ліги оновлення України, ГІС HUB та інноваційного ГІС порталу ONOVA, створеного в партнерстві з компанією ESRI (США) та громадською організацією «Електронна Україна». Адже освіта – одна з рушійних сил безпечного та прогресивного майбутнього не лише України, а й всього світу.

Анар Рафієв, президент громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» та голова наглядової ради

“Заклади освіти для країни-терориста – мішені, важливіші ніж військові об’єкти. Ми усі є свідками того, якими ницими і цинічними є дії російської армії по відношенню до дітей та освіти. Вони везуть на тимчасово окуповані території своїх вчителів, щоб насаджувати брехливу історію та свою мову, вони навмисне цілять освітню інфраструктуру та нищать її, аби не дати майбутнім поколінням України розвиватися, бути сильною та сучасною нацією. Саме тому ми акцентуємо увагу на відбудові та, обов’язково, модернізації закладів освіти. Все те, що зруйноване, має відродитися не за радянськими зразками, а бути сучасним, технологічним, зручним та безпечним. Як і вся Україна”.

 

У співпраці із профільними міністерствами ми вже сьогодні розробляємо стратегію дій у відбудові та о

новленню пошкоджених будівель навчальних закладів. Підписані меморандуми про співпрацю із найбільш постраждалими громадами – Буча, Ірпінь, Макарів, Чернігів, Миколаїв, Харків та іншими, а також договори щодо безоплатного використання ГІС-сервісу і подальшого його супроводу, враховуючи розвиток і оновлення.

Єгор Стефанович, голова правління громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження»

Зараз ми спільно з Міністерством розвитку громад і територій України та керівництвом 

бучанської громади проводимо експериментальний пілотний проект щодо оновлення освітніх закладів Бучі і їх логічного розміщення враховуючи генеральний план, потреби населення та інші фактори. За рахунок цифрових інструментів та оновленої логіки розвитку України ця галузь буде значно потужнішою, ніж до війни.

Вже до початку навчального року нам, за підтримки посольства Азербайджану та у співпраці з компанією SOCAR Energy Ukraine, вдалося провести відновлювальні роботи у школі імені Заріфи Алієвої в Ірпені, що постраждала внаслідок бомбардувань міста російськими окупантами. Нині вона вже відновила свою роботу.

 

Також на сьогодні вже розроблено концепт-проєкт відбудови Ірпінського міського ліцею №3, будівлі якого зазнали нищівних руйнувань під час артилерійських обстрілів. План оновлення цього навчального закладу включає повну модернізацію будівель на території та створення безпечного, зручного для всіх категорій населення загального громадського простору – центру здорового способу життя міста відповідно до сучасних методів містобудування на основі ГІС-технології.

На сьогодні у базі даних ГІС порталу ONOVA уже значаться дані про значну кількість навчальних закладів на деокупованих територіях, що постраждали від терористичних дій російської армії, потребують відбудови та оновлення. Наповнення геоінформаційного сервісу, пошук партнерів та інвесторів, якісний вплив та підтримка громадськості – це робота продовжується щодня. Працюємо вже сьогодні, аби забезпечити країні впевнене та успішне майбутнє.

Поділитись у facebook