27 Вересня 2022

У Міжнародний день туризму та День туризму в Україні цьогоріч важливо вкотре нагадати про злочини російської федерації проти культури та історичного спадку нашої нації.

Фото: restore.mkip.gov.ua

Знищення історії, пам’яток, культурної та туристичної інфраструктури.

Це характерний почерк держави-терориста, з якою боремось. Від початку війни, розпочатої росією в Україні та в період повномасштабного вторгнення і бойових дій на нашій території, лише у базі зафіксованих Міністерством культури та інформаційної політики України, Державної агенції туризму України – 505 пошкоджених та зруйнованих об’єктів культурної спадщини. Ще низка досі недоступні, оскільки знаходяться на території тимчасово окупованих населених пунктів.

Анар Рафієв, Президент Громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» та голова наглядової ради

“Впродовж повномасштабної війни в Україні ми вкотре переконалися в тому, що дії нападників ніщо інше, як геноцид українського народу і відкритий напад та бажання знищити його культуру. Культура народу є його невід’ємною частиною. Тому для нашого об’єднання є принциповим відтворення втраченого культурного фонду і його модернізація, а значить збереження для майбутніх поколінь.”

Відео: Українська правда 

Донецький академічний обласний драматичний театр у м. Маріуполь

У співпраці із профільними міністерствами уже сьогодні розробляємо стратегію дій у відбудові та оновленню історичних будівель.

Культурні та культові релігійні споруди, музеї, бібліотеки, пам’ятки культурної спадщини. Усе це, безумовно, в фокусі громадської ініціативи ГС «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» – інноваційного ГІС порталу ONOVA в партнерстві з компанією ESRI (США) та громадською організацією “Електронна Україна”. Більш ніж 100 споруд культурної спадщини, пошкоджених під час ракетного бомбардування, обстрілів з артилерії, умисних підпалів та внаслідок інших нищівних форм дій окупаційної армії РФ, уже зафіксовано та продовжує наноситись на масштабну карту руйнації ONOVA задля подальшої відбудови та залучення інвестицій для оновлення та модернізації кожного окремого об’єкту

Невдовзі команда розробників презентує його публічну частину, і можливо буде візуально та інформативно оцінити географію культурної руйнації, її масштаби та ступінь, а також долучитись до проєктів оновлення.

Єгор Стефанович, Голова правління громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження»

“Культові історичні об’єкти, місця, що є носіями пам’яті та культури України сьогодні – одна із пріоритетних цілей ворога. Прагнення знищити наше насліддя беззаперечне з боку росії. Тому цей напрямок відбудови та залучення інвесторів до процесу є одним із важливих для нашої громадської спілки і Ліги оновлення України. Більш того, ми прагнемо не лише гідно відтворити зруйноване, ми плануємо оновити ці особливі інфраструктурні об’єкти та зробити значущу частину минулого країни одночасно і її майбутнім”. 

Культурне насліддя кожної країни – частина її генетичного коду. Тому його збереження і оновлення в сучасних реаліях для нашої команди – відповідальний і надважливий фронт у цей важкий час. Адже наші дії та єдність сьогодні – успішне і незалежне завтра.

Переглянути, оцінити обсяги фінансових збитків та масштаб руйнувань об’єктів історичної та культурної спадщини у звітах МКІП можна тут :  https://restore.mkip.gov.ua/objects

Поділитись у facebook