5 Квітня 2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оголосило старт відбору  проєктів за програмою «Енергоефективність громадських будівель в Україні» з бюджетом в EUR300 млн.

Йдеться про комплексне енергоефективне відновлення близько 1000 громадських будівель по всій державі.

“Сотні об’єктів по всій країні будуть відновлені за найвищими стандартами енергоефективності. Закликаю органи місцевого самоврядування подати свої проєктні пропозиції та зробити крок до енергоефективної модернізації”, – зазначив Віцепрем’єр-міністр з відновлення – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Перший етап програми передбачає виконання заходів з термомодернізації на EUR100 млн – утеплення фасадів, дахів, підвальних перекриттів, встановлення енергоефективних вікон та вхідних дверей, лічильників та систем контролю енергоспоживання, модернізацію систем опалення, вентиляції та освітлення тощо.

Раніше повідомлялось, що Мінінфраструктури оголосило початок відбору проєктів у межах фінансової угоди “Енергоефективність громадських будівель в Україн”  між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” займається втіленням проєктів з енергоефективності громадських будівель вже декілька років і має чималий досвід і напрацювання.

Зокрема, компанії-учасники Громадської спілки  протягом 2018 – 2021 років виконали роботи по термомодернізації дитячих садків і шкіл – 84 у Дніпрі та 66 у Кременчуці – за рахунок коштів ЄБРР.

“У виконання цих проєктів входило: утеплення будівель, модернізація систем опалення та гарячого водопостачання, встановлення автоматизованих ІТП і систем моніторингу. У підсумку термомодернізація дала змогу значно знизити капіталовкладення на оплату енергоресурсів –  коефіцієнт економії становить не менше 40% колишніх витрат”, – зазначив президент Громадської спілки Анар Рафієв.

“Бачимо, що енергоефективність громадської інфраструктури та енергонезалежність держави в цілому стає однією з головних ідей оновленої України. Тобто, від окремих ініціатив ми переходимо до цілеспрямованої державної політики: все, що зараз відновлюється і будується в Україні, має бути енергоефективним. Ми повністю підтримуємо такий підхід. До того ж досвід спільних проєктів Громадської спілки з окремими містами та громадами показує, що місцева влада готова до відновлення пошкоджених будівель з урахуванням засад енергоефективності. Важливо вести облік енергоефективного оновлення, що ГС робить за допомогою геоінформаційного порталу ONOVA GIS HUB ”, – наголосив голова правління ГС УФЕЕ Єгор Стефанович.

Дешборд ONOVA GIS HUB “Термомодернізація бюджетних установ м. Дніпро”

Поділитись у facebook