13 Листопада 2023

В рамках виставки енергоефективних рішень для відбудови відбувся форум енергоефективних рішень для громад.

До виставки долучилося понад 500 учасників, серед яких виробники обладнання,  представники громад та експертного середовища.

Захід був присвячений широкому спектру тем, таких як швидке відновлення регіонів після деокупації, модернізація інфраструктури в енергетиці, переваги та проблеми впровадження енергоефективних рішень, джерела фінансування та вимоги до кандидатів на отримання грантів для проєктів з термомодернізації, а також державні програми, законодавство та ініціативи у сфері енергоефективності.

Громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” (ГС УФЕЕ) була запрошена до участі в форумі на правах експерта.

Голова правління ГС УФЕЕ, Єгор Стефанович, провів дискусію з учасниками форуму з метою виявлення проблем впровадження енергоефективних заходів в громадах та надання підтримки зі сторони ГС УФЕЕ у їх вирішенні.

Запис виступу Єгора Стефановича на YouTube 🎥  https://youtu.be/dwU3KORenfo

“З нашого боку, ми пропонуємо всім учасникам процесу простий та ефективний механізм співпраці — громадську платформу ONOVA для залучення фінансування на відбудову, зокрема на проєкти з зеленої енергетики, впровадження енергоефективних заходів та термомодернізацію. Як приклад, ГС УФЕЕ активно консультує громади у підготовці до участі в програмі “Енергоефективність громадських будівель в Україні”, ініційованій Європейським банком інвестицій (ЄІБ). Також хочу висловити подяку організаторам заходу за відмінну організацію та надану можливість спілкуватись з найактивнішими учасниками ринку енергоефективності”, — відзначив Єгор Стефанович.

 

“Я дуже радий спостерігати за поширенням ідеї енергоефективності серед українського суспільства. Громади виявляють бажання та готовність реалізовувати проєкти з енергоефективності, виробники пропонують інноваційні рішення в цій галузі, а уряд активно впроваджує програми допомоги громадам. Разом ми впевнено крокуємо до спільної мети — створення енергоефективної та енергонезалежної України”, — прокоментував свої враження від Форуму Анар Рафієв, Президент ГС УФЕЕ.

❗Важливою новиною поділилася з учасниками Форуму Олена Міщенко, представниця Державного агентства з енергоефективності України: Розпочав свою роботу Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації — захищене законом джерело коштів для реалізації програм енергоефективності.

“Перший в Україні регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності відкрили на Дніпропетровщині. На черзі – інші регіони. Наша місія – заохотити, інформувати та практично підтримувати громади, щоб зміцнити енергонезалежність та низьковуглецевий розвиток держави.  Всі зусилля спрямуємо заради єдиної мети – покращити життя і майбутнє кожного громадянина, переходячи на новітні глобальні тренди – енергоефективність та декарбонізацію”, — підтвердила інформацію Ганна Замазєєва, Голова Держенергоефективності, на своїй сторінці у Facebook.

Форум став значущою подією для всіх учасників, які використали ці два дні для розширення партнерських зв’язків та розробки стратегій впровадження проєктів у відновленні та розвитку. Подія відзначилася активною співпрацею на різних рівнях галузевому, громадському та національному, підтверджуючи, що енергоефективність не лише є шляхом до оновлення, але й ключовим елементом створення енергонезалежної та економічно розвинутої України.

Поділитись у facebook