26 Вересня 2022

Поліпшити якість життя, зберегти довкілля, заощадити кошти. Можна навести цілу низку аргументів зі знаком «+», що мотивують команду громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» рухатись до вивчення енергетичної сфери та її модернізації в Україні та світі.

Усі ці дискусії про ощадливість та ефективність можна вмістити у коротку, але об’ємну фразу – «За цим наше майбутнє!» Але нам щиро хочеться ділитися з вами деталями та грандіозними планами. Бо ж енергоефективність та енергозаощадження – це наша спільна незалежність. І вона напряму пов’язана з технологіями та впровадженням інноваційних методів та інструментів у повсякденне життя. 

Починаючи бодай із вашої затишної кухні, для якої обиратимете новенький холодильник. Енергоспоживання двох зовні однакових моделей з однаковими функціональними можливостями може значно відрізнятися. Вибравши ефективніший, ви будете щороку заощаджувати певну кількість енергії, допоки цей холодильник буде служити вашій родині. Утім, часто проблему енергозаощадження просто таки неможливо вирішити зусиллями однієї людини, бо ж є певні рішення, що приймаються та узгоджуються не вами.

Так, наприклад, опалення квартири забезпечується централізовано з тепломережі. Ці розгалужені системи в Україні відверто зношені настільки, що часто фігурують в анекдотах. І ніби ні для кого не є секретом те, що вони потребують заміни та реконструкції. Але для цього слід залучити низку служб і чимало коштів. Утім, “всі старання будуть марними без інноваційного підходу”, – зауважили в команді UFEES.

Анар Рафієв, президент та голова наглядової ради громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження»

“Ми оновлюємо себе, країну та світ глобально. І саме тому, в складі громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» діє спеціалізований підрозділ Research and Development (R&D). Його створено для вивчення та впровадження інноваційних технологій, в тому числі енергозаощадливих. Мета – зробити економіку України максимально незалежною від імпортних ресурсів та, в першу чергу, енергоресурсів росії” 

Первинно висновки та реалізація усіх запланованих і вже робочих проєктів базується на енергетичному аудиті. Він визначає проблематику та можливість впровадження конкретних рішень. В Європі прийнята наступна класифікація бу­дівель, яка застосовується також і в Україні, для оцінки енергоефективності будівель при визна­ченні подальших кроків у нормуванні їх рівнів:

  • старі будівлі, що побудовані до 1970-х ро­ків (в Україні до 2007 року) і вимагають для свого опалення та охолодження близько 300 кВт-год/м2;
  • нові будівлі, які будувалися в Європі з 1970-х до 2002 року (в Україні до 2016 року) – 150 кВт-год/м2;
  • будівлі низького споживання енергії (з 2002 року в Європі не дозволено зведення будівель з великим енергоспоживанням) – 60 кВт-год/м2;
  • пасивні будівлі (прийнятий закон, за яким з 2019 року в Європі не можна зво­дити будівлі за стан­дартами нижче ніж пасивний будинок) – 15 кВт-год/м2;
  • будівлі нульової енергії (архітектур­но має ті ж стандар­ти, що й пасивні бу­дівлі, але інженерно оснащені так, щоб споживати виключ­но тільки ту енергію, яку самі й виробля­ють) – 0 кВт-год/м2;
  • будівлі плюс енергія, які за допомогою вста­новленого на них інженерного обладнання – сонячних батарей, колекторів, теплових на­сосів, рекуператорів та інших – виробляють більше енергії, ніж самі споживають.

Утеплення будівель

В Україні більше ста тисяч бюджетних установ, побудованих за старими стандартами і які потребують негайної термомодернізації. Кількість житлової інфраструктури значно перевищує ці масштаби. Працюючи нині у співпраці із профільними міністерствами та громадами, що постраждали від масштабного вторгнення росії до України, та наповнюючи базу зруйнованих та пошкоджених будівель ГІС порталу ONOVA, команда новаторів розробляє та впроваджує індивідуальні архітектурні рішення. Кожне з таких покращує об’єкт відновлення та неодмінно робить його енергоефективним.

Одним із підходів до енергозаощадження є утеплення фасадів будівель сучасним термозберігаючим та водночас екологічним покриттям. Економія споживання теплової енергії завдяки утепленню фасаду складе приблизно 40%, тому вже зараз варто залучити інвесторів та об’єднати зусилля у відбудові та оновленні країни.

Єгор Стефанович, голова правління громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження»

“На сьогодні людство знаходиться на певному роздоріжжі, коли одночасно маємо великий вантаж минулого, але й уже володіємо необхідними технологіями та інноваційними інструментами, аби зробити житло та інфраструктуру ефективнішими та, відповідно, наше життя економним та зручнішим. Фахівці нашого Research and Development центру оперують всіма доступними та сучасними знаннями і методами та уже успішно втілюють їх в Україні. Певен, що невдовзі нам вдасться зробити революційні перетворення об’єктів старого фонду і докорінно змінити підхід до будівництва нового. Разом ми оновимо Україну, зробимо житло, промисловість та критичну інфраструктуру енергоефективними та енергозаощадливими та неодмінно задаватимемо тренди і будемо прикладом для інших країн”

Обігрів приміщень

Утім в Україні значна частина  будинків мають дуже низьку енергоефективність. Адже цей фонд переважно старої забудови. Їх обігрів стає дедалі більш енергоємним і від того дорожчим. Недосконалість та зношеність тепломереж часто призводить до нестачі палива, економічні чи технічні проблеми ускладнюють підтримання комфортної температури.

Проблема енергозбереження полягає не тільки в тому, як доставити достатньо тепла з мінімальними втратами. Важливо зберегти це тепло. На втрати тепла через стіни, за різними оцінками експертів, припадає 10-30% усіх втрат тепла в квартирі і 30-50% усіх втрат у будинку. Значить теплоізоляція стін і покрівлі зменшить втрати тепла, а витрати на це компенсуються заощадженням енергії.

Отже ми вже знаємо чимало способів запобігти втратам тепла в житловому приміщенні. У нових будинках можна істотно знизити потреби в опаленні. Основне правило – застосування утеплення, що блокуватиме надмірний витік тепла. До того ж необхідно уникати протягів.

  • За допомогою теплоізоляції вікон втрати тепла можна зменшити на 30-60%.
  • Скло з теплозахисним покриттям або друге вікно з одношаровим склом зменшує втрати тепла на 20-30%.
  • Вікно з подвійним склом і теплозахисним покриттям – на 40-50%.
  • Вікно з потрійним склом і теплозахисним покриттям – на 65%.

Використання альтернативних джерел енергії

Одна із нагальних тем і стратегій впровадження в Україні та всьому світі – альтернативні джерела енергії та загальна модернізація енергетики у цьому напрямку. Цьому питанню під час свого виступу на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН приділив увагу Президент США Джо Байден:

Фото: Посольство США в Україні

“Моя адміністрація співпрацює з нашим Конгресом, щоб надати понад 11 мільярдів доларів США на міжнародне кліматичне фінансування, аби допомогти країнам з низьким рівнем доходів реалізувати свої кліматичні цілі та забезпечити справедливий енергетичний перехід. Ця потреба величезна. Тож нехай це стане моментом, коли ми знайдемо в собі волю відвернути хвилю спустошення, спричинену кліматичними змінами, та вивільнити можливості стійкої та стабільної «чистої» енергії для збереження нашої планети”

“Україна неодмінно рухатиметься шляхом енергетичної незалежності. Адже нині це одночасно є й питанням національної безпеки!” На цьому наголосив міністр енергетики України Герман Галущенко під час візиту до Сполучених Штатів Америки та зустрічі з міністром енергетики США Дженніфер Гренгольм:

“Перехід на чисту енергію важливий, адже він означає незалежність для країн, в цьому випадку – від росії. Багато держав переглянули свої енергетичні стратегії через нинішню кризу. Так, існують думки, що вітрова і сонячна енергія – нестабільні. Натомість є нібито «стабільні» російські вугілля і газ. Але росія вчиняє, як їй заманеться, і це повністю протирічить ідеї стабільності. Вона зупинила постачання газу до Європи, щоб штучно підняти ціни. Одна країна може впливати на ціни в усьому світі. Все тому, що світ одного разу дозволив їй це зробити”

Фото: Укрінформ

Незалежність починається з кожного з нас. Можна знайти багато способів економії енергії. Енергозбереження може здійснювати кожен з нас практично всюди. Адже це не вимагає додаткових витрат і залежить винятково від нашої поведінки. Втім глобальна перебудова енергоефективності України та світу потребує інвестицій. Проєкти ГС «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» об’єднують громадськість, державні та фінансові установи, підрядників та інвесторів, ЗМІ заради незалежного майбутнього України.

Заощаджуємо енергію сьогодні – відчуваємо переваги вже завтра!

 

Інформацію частково взято з офіційних джерел:

 

  • Міністерство розвитку громад та територій України
  • Міністерство енергетики України
  • Посольство США в Україні

 

Поділитись у facebook