5 Грудня 2022

Підтримка України світом беззаперечна і глобальна, в усіх галузях, що потребують того, зокрема й сфері енергетики, що нині зазнала значних руйнувань та постійно знаходиться під загрозою нових терористичних атак з боку російського агресора. Днями у головному офісі Міненерго відзвітували про результативні перемовини міністра енергетики України Германа Галущенко із міністром енергетики Азербайджану Парвізом Шахбазовим.

Власне під час телефонної розмови очільники енергетичних галузей дружніх партнерів сконцентрувалися саме на ситуації в енергетичному секторі України з огляду на масовані російські ракетні атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури.

Галущенко також акцентував на тому, що нині критично важливим є отримання від партнерів матеріалів та устаткування для проведення відновлювальних робіт.

З повідомлення Міненерго: «Сторони домовилися про співпрацю для допомоги українському енергосектору, зокрема, у постачанні електротехнічного обладнання»

Тож зовсім скоро українські енергетики матимуть додаткові ресурси для оперативного відновлення єдиної енергосистеми, а відповідно це відчують і споживачі.

Нагадаємо, російський ракетний обстріл 23 листопада призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти системи електропередачі. Через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. За підсумками обстеження руйнувань критичної енергетичної інфраструктури експерти відзначають, що енергетична система України від початку масштабної війни зазнала пошкоджень в об’ємі 40%.

 Також нещодавно Герман Галущенко під час виступу перед Радою міністрів енергетики Європейського Союзу закликав колег терміново розробити перелік жорстких заходів проти енергетичного терору та шантажу росії.

 

“У світі ще ніколи не було стільки блоків АЕС, що одночасно перебувають в режимі блекауту. Залишати такі атаки країни-терориста без відповіді – значить заохочувати росіян завдавати все більше і більше ударів” – наголосив міністр.

Громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” продовжує стежити за ситуацією в енергетичній галузі та попри важкі умови праці, впроваджувати глобальні заходи з енергоефективності будівель і таким чином полегшити навантаження на єдині енергомережі та систему теплозабезпечення. Наша спільна мета – втримати енергетичну галузь України, відбудувати та оновити житлову та критичної інфраструктури таким чином, аби зробити Україну енергонезалежною.

Віримо, що в надійному партнерстві цей результат стане прикладом для наслідування у світі.

 

Поділитись у facebook