7 Жовтня 2022

Голова правління громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» Єгор Стефанович із робочим візитом відвідав Чернігів. Місто зазнало нищівних втрат у перші місцяці повномасштабного вторгнення росії на територію України.

 Робочий план поїздки

У ході поїздки голова правління UFEES відвідав низку визначених громадою об’єктів, що потребують відбудови, оновлення, залучення інвестицій та взаємодії учасників Ліги оновлення України для ефективної роботи над проєктами.

Вони уже наносяться на карту пошкоджень порталу ГІС HUB ONOVA створеного в партнерстві з компанією ESRI (США) та громадською організацією «Електронна Україна». Нагадаємо, що ГС заключено меморандуми по співпраці з міською адміністрацією та надано безкоштовне користування інформаційними інструментами порталу. Цього разу перейшли до нового етапу співпраці та спільно опрацювали логіку нанесення зруйнованих об’єктів на карту та відвідали деякі з них.

Спортивний стадіон “Десна”

Один із визначених об’єктів – спортивний стадіон “Десна”, що є частиною державного підприємства “Олімпійський навчально-спортивний центр “Чернігів”, домашньою ареною футбольного клубу “Десна” та тренувальною базою олімпійського резерву України з легкої атлетики, боксу й інших дисциплін. Бомбардування комплексу були жорстокими, згадують працівники. Впродовж кількох днів спортивний об’єкт знищували снарядами градів, тривали авіанальоти. Глибина вирви від снарядів склала близько шести метрів. 

На сьогодні центр потребує глибокої реконструкції та оновлення, оскільки залишається однією з провідних баз підготовки спортсменів. На зустрічі керівництва UFEES та директора  стадіону «Десна» Андрій Волкова уже узгоджено початок оновлення, вирішено зробити технічний звіт, концепцію модернізації, що доречно сполучатиметься з планом розвитку та генеральним планом міста. Також буде передбачено ефективне співіснування спортивного простору комплексу із прилеглою парковою зоною. У плані – оновити стадіон та олімпійський центр з урахуванням найсучасніших європейських стандартів, вимог УЄФА та української професійної ліги футболу.

Чернігівський обласний молодіжний центр

Ще одна локація, що потребує відбудови та оновлення  – Чернігівський обласний молодіжний центр, розташований в самому центрі міста, в приміщенні колишнього кінотеатру та архітектурної пам’ятки міста. 27 лютого 2022 року в будівлю влучила російська ракета і завдала значних руйнувань. 

Усі руйнування зафіксовані та проінспектовані в ході зустрічі фахівцями UFEES спільно із директором комунального закладу Іриною Сімоновою. Подальше оновлення потребує розробки технічного звіту та концепції розвитку, що врахує найкращі приклади світової практики у формуванні таких молодіжних громадських просторів, усі безпекові норми та енергоефективність будівлі, а також зробить центр максимально органічною частиною плану міста.

Загалом у Чернігівській області російські війська пошкодили або зруйнували близько 3,5 тисяч будівель, серед них 80 % — це житло. Руйнувань зазнали 27 шкіл, 37 дитячих садків та 3 лікарні. Близько півсотні  воєнних злочинів росіян за даними Міністерства культури та інформаційної політики скоєні проти об’єктів культурної спадщини Чернігівщини.

Ми прагнемо не лише повернути втрачене та відбудувати зруйноване, а якісно оновити об’єкти, що є важливою частиною життя Чернігова, всього регіону та України вцілому. Долучайтесь!

 

Поділитись у facebook