14 Лютого 2024

Україна крокує у напрямку зеленого будівництва та енергоефективності. Цю тезу підтвердили учасники  Будівельного форуму “ЕНЕРГОЕФЕКТИВНЕ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ”.

 

13 лютого, представники ГС УФЕЕ долучилися до заходу, організованого громадською спілкою “Бізнес за партнерство” за підтримки Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України та Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Представники міністерств, науковці та профільні асоціації з будівництва обговорювали ключові аспекти сталого будівництва та шляхи співпраці для досягнення зелених та енергоефективних цілей в Україні.

Експерти наголосили на важливості спільних зусиль у напрямку зеленого будівництва та енергоефективності, підкресливши значення реалізації термомодернізації як ключового етапу в цьому процесі.

На заході були представлені ідеї щодо фінансування та законодавчих ініціатив. Наприклад, Єгор Фаренюк, директор Фонду енергоефективності вказав на необхідний обсяг коштів у 3 трильйона гривень на проведення загальної термомодернізації.

Олена Шуляк, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, присвятила свою промову шляхам фінансування та законодавчих ініціатив в галузі переробки будівельних матеріалів.

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України  звернув увагу на впровадженні в громадах України європейських директив та стандартів. Він, зокрема, зазначив, що Асоціація міст України вважає за необхідне погашення державою заборгованості з різниці в тарифах.

Ганна Замазєєва, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, розповіла присутнім про можливі джерела фінансування, зокрема вуглецеві кредити(“carbon credits”). 

«Впровадження системи енергоменеджменту дає змогу заощадити 5-15% на витратах за комунальні послуги, а після комплексу енергоефективних заходів – до 30% та навіть більше. Це впровадження обов’язково для усіх органів державної влади, а також тих, хто захоче отримати державну підтримку, наприклад, за програмами Фонду декарбонізації», – підкреслила Ганна Замазєєва.

На фото Єгор Стефанович та Ганна Замазєєва обговорюють подальшу співпрацю між ГС УФЕЕ та Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України.

“В Україні триває перший етап реалізації енергоефективних заходів масштабної програми комплексної  термомодернізації. Лідерами позитивних змін у цьому напрямку є громади. Наша команда фокусується на допомозі громадам у термомодернізації, і ми запрошуємо всі прогресивні громади долучитися до цього процесу. Хочу підкреслити, що важливим заохочуючим фактором отримання пільгових кредитів є те, що погашення відбувається за рахунок зекономлених коштів від впровадження енергоефективних заходів і громада не витрачає зайвих грошей.

Я також хочу висловити подяку Громадській спілці “Бізнес за партнерство” за чудову організацію заходу, який об’єднав зусилля громадськості, бізнесу та влади в напрямку забезпечення енергоефективного оновлення України”, — прокоментував захід Єгор Стефанович, голова правління ГС УФЕЕ.

 

Поділитись у facebook