14 Жовтня 2022

14 жовтня в Україні відзначають християнське прадавнє свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва.Так само ці свята поєднували на наших землях в давнину, адже Богородиця була символом та небесною покровительницею козаків.  

З 2014-го року, відколи росія розпочала свою криваву та загарбницьку війну в Україні та  згідно з указом Президента, скасовано символічний для радянської армії День захисника Вітчизни. Натомість 14 жовтня, як історичну дату, визначено Днем захисників та захисниць. Тож сьогодні шануймо і вітаємо правонаступників козацького війська, оборонців сучасної держави.

Сучасне свято також підкреслює гендерну рівність українських військових. Нагадаємо, що за даними Міноборони, станом на початок вересня в українській армії більше 50 тисяч жінок, 37 тисяч є військовими, а 13 тисяч з них виконують цивільні функції, однак приблизно 5 тисяч захисниць служать на передовій в усіх напрямках. Загалом незалежність України нині виборюють більше мільйона українців. Згідно з останнім повідомленням Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного – дев’ять тисяч спочилі герої, яких пам’ятатимемо вічно.

ФОТО: УНІАН

Цьогоріч свято наших захисників матиме міжнародну географію та символічний флешмоб #DefendingUkraine. Усе 14 жовтня, до Дня захисників і захисниць України, в рамках цієї Всесвітньої кампанії заплановано 50 мітингів у 50 містах світу. Таке повідоблення оприлюднили в Communities Army Of Ukraine.

“Україна – щит Європи та всього цивілізованого світу. Наша держава та її воїни ведуть війну проти російського агресора і захищають не тільки себе, але й всю Європу, США та всі демократичні країни від наступу загарбницьких сил тиранії і диктатури. Українські захисники та захисниці сьогодні уособлюють героїзм та відвагу воїнів багатьох поколінь, воїнів різних країн – усіх, хто протягом століть боронив ідеали свободи, відстоював державність і виборював незалежність”, — йдеться в анонсі акцій.

Команда громадської спілки “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” вітає захисників та захисниць. Підтримуємо оборонців на фронті, тримаємо незламний тил та впевнено творимо майбутнє України разом і вже сьогодні.

Поділитись у facebook