11 Жовтня 2022

“Безпрецедентний” день, таким понеділок 10 жовтня назвали в «Укренерго», таким його відчули українці практично в усіх регіонах країни.

Нагадаємо, зранку з боку російської федерації по Україні було завдано масованих ракетних ударів, зокрема військові держави-терориста знов умисно цілили по цивільних та цього разу масштабно по об’єктах енергетичної інфраструктури в 11 областях і Києві. Внаслідок цього практично по всій країні було порушено електропостачання, виникли перебої зі зв’язком. У 8 регіонах виникли проблеми з водопостачанням.

 

Фото: Вечірній Київ

«Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські «Шахіди». У них дві мішені. Енергообʼєкти – по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житомирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні. Друга мішень – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди. Будьте в укриттях. Завжди дотримуйтеся правил безпеки», – зазначив Глава держави, Володимир Зеленський.

У ДСНС України відзвітували: внаслідок влучення по енергетичних об’єктах у 8 областях та Києві виникло понад 30 пожеж. З міркувань безпеки, точні координати потраплянь не розголошуються, однак із відкритих джерел та коментарів стало відомо про прицільний обстріл Київської ТЕЦ та масштабне займання на Бурштинській ТЕЦ, що на Івано-Франківщині. У Львові через відсутність електроенергії роботу міських ТЕЦ було призупинено.

          Фото: LVIV.MEDIAЛьвів у темряві

Електропостачання впродовж дня було повністю відсутнє у Львівській, Полтавській, Сумській, Тернопільській областях. На решті території України порушено частково. Уже до вечора, як зазначили в «Укренерго», роботу значної кількості об’єктів енерго-інфраструктури, що потрапили під атаку РФ, були повністю або частково відновлено. Там, де руйнування масштабні, потрібно дещо більше часу для відновлення.

«Можливо, в декілька наступних днів все ж знадобитися додаткове обмеження споживання, щоб дати можливість нашим ремонтним бригадам, які працюють 24/7, відновити електромережу і якомога швидше забезпечити надійне електропостачання. Це будуть контрольовані обмеження споживання і вони будуть тимчасовими – по декілька годин, не більше, та будуть здійснені в повній координації з диспетчерами «Укренерго», – заявив в ефірі єдиного інформаційного марафону очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Тож у компанії вже анонсували віялові відключення електроенергії у столиці та чотирьох областях України. Вже впроваджено графік аварійних відключень у Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

Очікують, що тривалість відключень не буде перевищувати 4 години. Орієнтовний час відключень – з 8:00 до 12:00 та з 20:00 до 24:00. З графіком відключень по столиці вже можна ознайомитися за посиланням.

Що відомо про віялові вимкнення

Це почергові або погрупові від’єднання споживачів від електромережі. Такі заходи здійснюються, аби зменшити навантаження на енергосистему частотно та інколи, щоб температурно розвантажити обладнання підстанцій і ліній електропередавання. Віялові вимкнення застосовуються як міра захисту від розсинхронізації енергосистеми та запобігання масштабних системних аварій, на відновлення яких в енергосистемі потребуватиметься більше часу.

Віялові вимкнення електроенергії можуть бути як разовими за піковий період годин, так і багаторазовими. При планових відключеннях електроенергії діють певні правила:

✅Постачальники електроенергії зобов’язані попередити споживачів про відключення електроенергії, що плануються, не пізніше, ніж за 5 днів до їхнього початку (або відповідно до екстреності ситуації). Попередження публікуються у місцевих ЗМІ та на сайті обленерго.

✅У зимові місяці тривалість планових відключень електроенергії не повинна перевищувати в сумі 8 годин на добу.

✅Крім дати й часу відключення електроенергії у повідомленні, мають бути зазначені населені пункти, а також вулиці й номери будинків, в яких не буде електрики.

✅Має бути зазначена причина відключення, а також названий час початку відключення та хоча б орієнтовний час відновлення електропостачання.

✅Про планове відключення електроенергії, я правило, заздалегідь повідомлені місцеві органи влади.

Рекомендації  з підготовки до відключень електроенергії від ДСНС України

            Фото: Слово і діло

Найбільш енергозатратні прилади : 

Електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильовки, пральні машини, електрочайники, кавоварки, праски, комп’ютерна техніка. 

Помірне користування в непікові години зменшить навантаження на нашу енергосистему та дозволить максимально швидко відновити інфраструктуру єдиної електромережі.

Анар Рафієв, президент громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» та голова наглядової ради:

«Така прицільна атака на енергетичну систему – це ще одна спроба терористичного підриву незалежності України. Вдячні державі за злагоджену роботу та миттєве реагування та відновлення енергозабезпечення в регіонах. Але, як фонд енергоефективності та енергозбереження, ситуація вкотре спонукає нас посилено працювати над оновленням та модернізацією об’єктів як житлової, так і критичної інфраструктури. Аби кожна будівля країни мала свою локальну енергетичну незалежність».

  

  Єгор Стефанович голова правління громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» :

«В такий важкий для країни час критично важливі єднання і спільнодія. А ще розуміємо, наскільки актуальним сьогодні є те, що робимо в UFEES та Лізі оновлення України. Надзвичайно важливо мати єдиний цифровий ресурс, за допомогою якого можна оперативно фіксувати руйнування, задіювати необхідні ресурси для швидкого відновлення та вже сьогодні планувати їх подальше оновлення і модернізацію.  

І ми вже маємо та задіюємо такий інструмент, як ONOVA ГІС HUB. 

Цей інноваційний технологічний ресурс, розроблений в партнерстві з компанією ESRI (США) та громадською організацією “Електронна Україна” – ефективний механізм взаємодії. Впевнені у його дієвості, маємо результати і продовжуємо наполегливо працювати.

Бо саме зараз ми маємо можливість докорінно відновити нашу Україну та зробити її потужною, комфортною, енергоефективною, сучасною і, що важливо, безпечною країною».

Поділитись у facebook