22 Вересня 2022

Наближається опалювальний сезон 2022-23 року. Експерти прогнозують холодну, важку зиму для населення всіх областей України, та радять запастися теплими речами. 

Що викликає занепокоєння та які ризики насправді очікують українців взимку.

До 2022 року Україна споживала близько 32 млрд м³ вуглеводнів на рік. Джерела газу — власний видобуток, що стабілізувався на рівні 18-20 млрд м³ на рік та російський імпорт.

Факти, що тривожать:

  • З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну, імпорт російських енергоносіїв до країни зупинився, а власний видобуток газу впав на 4,6%. Найбільші родовища газу в Україні знаходяться у Харківській та Полтавській областях, що були частково окуповані. 
  • Від 24 лютого до 15 березня газовидобувні компанії України скоротили добовий видобуток на 17,3%.
  • Значні пошкодження тепломереж та теплоджерел. Тільки в Києві під час активних бойових дій пошкоджено майже 80 об’єктів теплопостачання.
  • Крім газовидобувної галузі постраждало чимало об’єктів промислової сфери. Саме через це, в перший місяць війни великі промислові підприємства скоротили споживання газу на 84%.

Але ж надія, що ми переможемо не тільки загарбників, а й холод в оселях все ж є. 

“Термомодернізація об’єктів є одним з важливих заходів для скорочення споживання природного газу та інших енергоресурсів. Впровадження комплексних інженерних рішень енергоефективності допоможе скоротити використання енергоносіїв до 50%, а така економія  вкрай важлива для нашої держави в цей непростий період”, — прокоментував підготовку до опалювального сезону Голова правління Громадської спілки Єгор Стефанович.

Факти, що заспокоюють:

  • Зараз компанії України стабільно видобувають приблизно 50 млн м³ природного газу щодоби.
  • За даними Міненерго, прогнозоване споживання в осінньо-зимовий період 2022/23 складатиме близько 11,7 млрд м³, що на 40% менше порівняно з минулим сезоном.
  • За розрахунком НАК “Нафтогаз України” необхідність імпорту складає до 3 млрд м³ газу. Україна купує газ у європейських партнерів, а також зріджений газ, привезений до європейських терміналів з США.
  • Завдяки контрнаступу ЗСУ та звільненню населених пунктів Харківської та Донецької областей фахівці ОГТСУ розпочали активну роботу із відновлення пошкоджених ділянок магістральних газопроводів та інших об‘єктів ГТС, доступ до яких був раніше відсутній через окупацію та бойові дії. 

Станом на 16 вересня 2022 року :

✅ В українських підземних сховищах накопичено 13 млрд м³ газу для проходження опалювального сезону. До 1 жовтня планується накопичити 14,5-15 млрд м³ газу.

✅ На складах накопичено 2 мільйони тонн вугілля. Це майже втричі більше, ніж на відповідну дату минулого року. До 15 жовтня буде накопичено до 2,5 млн тонн. 

✅ Станом на сьогодні Україна готова до опалювального сезону на 80%. Готовність об’єктів житлового фонду становить 72%, теплових мереж — 74%. Також відбувається активне відновлення пошкодженої інфраструктури. 

✅ Сформовано оперативний штаб, який швидко вирішуватиме будь-які кризові питання. Насамперед, питання ліквідації наслідків атак Росії на нашу критичну інфраструктуру. “Ми готувалися і готуємось до всіх сценаріїв. І зробимо все можливе, щоб цієї зими українці були з теплом, світлом та водою», – доповів Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Отже, країна матиме достатньо газу й буде забезпечена вугіллям для всього на весь період опалювального сезону 2022/23!

Президент Громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» та голова наглядової ради  Анар Рафієв підкреслив: “Спираючись на власний досвід, ми прагнемо побудувати нову більш безпечну, ефективну та покращену версію країни з урахуванням найкращих світових технологій у галузі енерго та тепло заощадження. Наша організація має підрозділ Research and Development (R&D), який займається вивченням та впровадженням інноваційних технологій, зокрема енергозберігаючих. Наша мета – зробити економіку України максимально незалежною від імпортних ресурсів, насамперед від російських  енергоресурсів.”

 

В матеріалі використані:

  • дані, опубліковані у відкритій пресі;
  • дані Оператора ГТС України;
  • дані НКРЕКП;
  • дані Мінфіну.

Поділитись у facebook