21 Вересня 2022

«Ми всі стали іншими!» Складно бодай подумки порахувати, як часто, впродовж найважчого півріччя в історії Незалежності України, кожен із нас чув цей вислів від рідних та друзів, знайомих та колег, з екрану ТБ тощо. Але ця проста фраза є певною квінтесенцією того, що відбувається з кожним громадянином України в усіх аспектах життя. 

Громадська спілка «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» стійко приймає цей виклик і наразі продовжує впроваджувати визначений курс на оновлення України та, невід’ємно, модернізацію її системи енергозбереження та енергоефективності.

Ще до масштабного вторгнення армії РФ на територію України, від самого початку створення громадської спілки, її головною задачею було залучення інвесторів та потенційних замовників для реалізації проектів з термомодернізації в Україні. На рахунку команди ГС чимало реалізованих проектів із впровадження інноваційної системи енергоефективності, успішні партнерські кейси щодо залучення іноземних коштів, в тому числі банку ЕБРР для реалізації затверджених планів спільно з українськими громадами. Середня результативність діяльності ГС у напрямку термомодернізації інфраструктури, до входу України у період воєнного стану, сягнула 40%.

Утім, від початку збройної агресії та масштабних бойових дій на території України усі сили ГС «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» були залучені до волонтерського та гуманітарного фронту

В період тимчасової окупації, деокупації, зважаючи на надзвичайно важкі умови, в яких опинилися найбільш постраждалі регіони країни, всією командою діяли злагоджено, ефективно у багатьох напрямках:

  • Проєкти з термомодернізації та енергозбереження.
  • Цифровізація регіонів та громад. Відновлення доступу до мережі Інтернет завдяки технології Starlink – 50 терміналів передано громадам у рамках гуманітарної місії.
  • Евакуація та розміщення населення.
  • Допомога захисникам. Виготовлення та передача бійцям засобів індивідуального захисту.
  • Участь у розробці проєктів та пошук фінансування для відбудови соціальних об’єктів інфраструктури.
  • Співпраця з ЮНІСЕФ у спільній гуманітарній місії по забезпеченню медичних закладів України – доставлено понад 900 тонн медикаментів та медичного обладнання.
  • Участь у будівництві тимчасового житла для вимушених переселенців зі сходу України.
  • Медійні міжнародні проєкти фіксації подій, пов’язаних із російською агресією в Україні.

Наразі, розуміючи всю важкість ситуації в Україні та потреби у відбудові, було вирішено переформатувати та масштабувати діяльність громадської спілки до оновлення України в цілому. В планах чимало нагальних задач та проєктів із відбудови українських громад та навіть окремих галузей держави та водночас їх реновації в рамках сучасних соціальних потреб, комфорту, термомодернізації та відповідності норм та стандартів ЄС.

Для цього фахівцями фонду в партнерстві з компанією ESRI (США) та громадською організацією “Електронна Україна” розроблено інноваційні технологічні ресурси, як ONOVA ГІС HUB та ГІС Портал “Оновимо Україну разом”. Станом на сьогодні вони вже впроваджені та застосовуються у 20 громадах та у співпраці з профільними міністерствами.

Враховуючи розширення пріоритетів та напрямів діяльності, також було підсилено організаційну структуру фонду. Відтепер у її складі є наглядова рада. Її головою є президент Громадської спілки Анар Рафієв. Голова правління громадської спілки – Єгор Стефанович, який займається процесами розробки і впровадження цієї політики діяльності організації.

Анар Рафієв, Президент Громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження» та голова наглядової ради: «Ми, як фонд енергоефективності, розуміємо, що країні необхідно жити далі і що коренем та фундаментом цього життя є енергоефективність! Як було раніше, вже не буде, і всі органічні ресурси з росії повинні зменшувати свою долю в Україні. Енергоефективність є фундаментом подальшого розвитку, саме тому всі проєкти оновлення ми плануємо будувати на енергоефективних засадах».

Єгор Стефанович, Голова правління Громадської спілки «Український фонд енергоефективності та енергозбереження»: «Оновлення держави відбувається уже сьогодні. Тому саме зараз ми маємо можливість докорінно відновити нашу Україну та зробити її потужною, комфортною, енергоефективною, сучасною і, що важливо, безпечною країною. Ми вже працюємо над цим і неодмінно не лише відбудуємо зруйноване, а й зробимо значно кращим».

 

 

Поділитись у facebook