11 Листопада 2022

Не стільки святкувати, скільки мати можливість в голос і масштабно звернутися до людства і привернути увагу до теми виснаження ресурсів планети та кожної країни зокрема. Започаткування Міжнародного дня енергозбереження – відповідь науковців на стиль життя сучасників. 

Енергозбереження – тема, що швидко набирає обертів актуальності. Адже технологічний прогрес нарешті дає можливість змінити старі звички і припинити виснаження ресурсів, натомість використовувати поновлювані джерела енергії заощадити природні запаси та суттєво знизити забруднення навколишнього середовища. Головно та традиційно у День енергозбереження в світі проводяться спеціалізовані мотиваційні і роз’яснювальні заходи, що спонукають і навчають сучасні покоління економії енергоресурсів. 

Команда Громадської спілки “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” також долучається до інформування.

Окрім глобальних перетворень енергосистеми країни та оновлення її інфраструктури, варто проаналізувати і найпростіші та елементарні заходи енергозбереження, що нині доступні кожному споживачу. Зробивши певні зусилля та перетворивши свідоме споживання на щоденну побутову звичку можна одночасно допомогти планеті і зберігати власні фінансові ресурси.

Засоби покращення власного побуту:

  • Тепловий лічильник в квартирі, що підключена до центрального опалення, дає змогу відслідкувати скільки тепла ви отримали та платити тільки за цю кількість.
  • Термостатичний вентиль на радіатор дозволяє контролювати температуру в будинку, квартирі чи окремій кімнаті.
  • Розмір опалювального приладу повинен відповідати розміру приміщення, що опалюється і його слід вимикати, якщо нікого немає в будинку.
  • Опалювальні прилади та радіатори будуть більш ефективними, якщо їх не затуляти меблями, важкими шторами, одягом чи декоративними панелями.
  • Система “тепла підлога” – спосіб підвести тепло саме туди, де воно найбільше потрібно. Наприклад, під робочий стіл або на ділянку підлоги, де ходять мешканці.
  • Діагностика системи перед початком кожного опалювального сезону. Варто усунути повітряні корки, відремонтувати місця можливого протікання. Це дозволить уникнути розривів під час експлуатації системи у холодний період.
  • Газову колонку або бойлер, що відпрацювали 15-20 років, по можливості варто замінити. З часом ці пристрої втрачають ефективність.
  • Більша частина тепла з будинку втрачається трьома шляхами: через двері та вікна, через дах та через зовнішні стіни. Відповідно, їх слід утеплювати. Вікна з подвійним і потрійним склом у кілька разів зменшують втрати тепла.
  • Теплоізоляція вхідних дверей, звертаючи увагу на низ, верх та бічні стики між дверима і стіною. Найбільш доступний варіант, який може обрати кожен – утеплити вікна поролоновими смужками, підтягнути дверні петлі та додатково оббити самі двері, задути монтажною піною місця виходу та входу труб з оселі.
  • Щільні штори допомагають утримувати тепло в оселі, але заважають надходженню тепла з радіаторів.
  • Товстий килим знижує тепловитрати, які йдуть через підлогу.
  • Модернізація системи вентиляції, а саме рекуперація – реальний спосіб економії тепла.

Україна володіє щедрими природними ресурсами та важливими міжнародними водними джерелами, а отже її промислова діяльність та споживання енергії мають значний вплив на глобальні кліматичні зміни. Однак, на жаль, і до масштабної війни і тепер наша країна залишається однією з найбільш екологічно забруднених. А її енергія використовується найменш ефективно. 

Тепер же тема енергозбереження на одному з гострих піків актуальності. Адже в умовах війни та постійних терористичних атак росії на критичну, в тому числі й енергетичну систему країни відчутно позначаються на кінцевих споживачах. Тож саме час змінювати власні звички та цим допомогти країні пройти важкий зимовий період.

Глобально ж від кожного з нас залежить життя планети зараз і те, якою ми залишимо її наступним поколінням.

 

Поділитись у facebook