23 Грудня 2022

Розпочалися різдвяні та новорічні свята. У ці дні люди в усьому світі традиційно бажають один одному найкращого, дарують подарунки та запалюють новорічні ялинки.

Цього року завдяки руйнівним діям російських терористів, українці зустрічатимуть свята в умовах тотального дефіциту електроенергії. 

І хоча наші ялинки світять не так яскраво, як зазвичай, винахідливі українці знайшли рішення, як освітити темряву і зустріти свято з новорічними вогнями.

 

Найбільшу енергозберігаючу ялинку в країні встановили на Київському залізничному вокзалі. 

 

Цю ялинку засвітили за допомогою велосипеда та “різдвяних коліс” з потяга, який навесні евакуював місцевих мешканців з-під Ірпеня. 

“Хочеш свято – сідай, крути і запалюй для своєї улюбленої зірочки, зроби свято для дітей”, – зазначив Віктор Воржевітін, розробник пристрою. За словами Віктора, завдяки його розробці, крутячи педалі, людина може згенерувати до 300 Вт. Така кількість електроенергії дозволить не тільки освітити ялинку, а й може зарядити одразу п’ять-шість мобільних телефонів. 

На вокзалі навіть вишикувалася черга з охочих покрутити педалі та запалити ялинку. 

 

Головна ялинка країни на Софіївській площі цього року також працюватиме в енергозберігаючому режимі.

 

Освітлена тільки на чверть та лише 5 годин на добу завдяки підключеному генератору, ялинка сяє жовто-блакитними енергозберігаючими ліхтариками. Герб України на верхівці та білі голуби миру доповнюють патріотичний образ Ялинки Незламності України.

Цього року енергоефективний підхід до прикрас притаманний не лише українцям.

Цікавий приклад енергозберігаючої ялинки вигадали італійці. Напередодні свят у Римі встановили кілька енергозберігаючих ялинок.

На римському Капітолії встановили ялинку, вогні якої живляться електроенергією від шести велотренажерів.

А на площі Венеції з’явилася ялинка, яка освітлюється електроенергією від великих сонячних батарей, розміщених поруч. “Ці панелі дозволять мерії заощадити 100 тисяч євро”, – заявив мер Риму Роберто Гуалтьєрі.

Члени громадської спілки, як переконані прихильники енергоефективності та якнайшвидшого широкого впровадження енергозберігаючих технологій, вітають такий підхід до новорічних прикрас. Ми сподіваємося, що наступного року наші мирні ялинки засяють ще яскравіше, але вже завдяки інноваційним енергозберігаючим технологіям.

Громадська спілка “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” вітає всіх українців та людей доброї волі з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим!

Віримо, що наступний 2023 рік принесе нам перемогу над ворогом, а Україна утвердиться як вільна, сильна, заможна та енергонезалежна європейська держава!

Поділитись у facebook