15 Вересня 2022

11 вересня росіяни обстріляли Харківську ТЕЦ-5 та інші українські енергооб’єкти, знеструмивши Харківську, Сумську, Полтавську, Дніпропетровську та частково Донецьку області. 

Крім атаки на Харківську ТЕЦ-5, 11 вересня сталося повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан. 

Під час російської агресії електроенергетика України зазнала значних ушкоджень. Станом на середину серпня 2022 року російська агресія вивела з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної, 90% вітрової генерації України.

Переважну частину об’єктів відновлюваної енергетики було побудовано у південних регіонах, які зараз потерпають від бойових дій. Це Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Одеська, Дніпропетровська області. 

Більшість об’єктів ВДЕ на окупованих територіях практично зупинили свою діяльність. 

Чому саме енергосистема стала постійним об’єктом російського тероризму?

Крім спроби створити хаос, є ще одна причина наполегливих спроб зруйнувати енергосистему України. 

Цілі нападу на Запорізьку АЕС роз’яснив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: “Перша – “вибити” ЗАЕС з енергетичної системи України. Друга ціль стосується закриття експорту енергоносіїв до ЄС”.

Саме експорт енергоносіїв з України є одним з захисних інструментів Європи проти російського енерго шантажу. 

Напад росії призвів до безпрецедентної глобальної енергетичної кризи та активізував процес приєднання української енергосистемив європейську мережу операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).

  • Вже 16 березня, через 3 тижні після нападу, — Українська енергетична система розпочала роботу в синхронному режимі з європейською ENTSO-E. 
  • 30 березня після екстреної синхронізації з ENTSO-E був відкритий перший експортний напрямок до Польщі.
  • На початку червня ENTSO-E погодило розширення експорту електроенергії з України до Європи.
  • Україна протягом березня-серпня 2022-го року експортувала 1 335 717 МВт-год електричної енергії, за чотирма напрямками – Польща,Молдова, Румунія, Словаччина за даними «Оперативного моніторингу ринку електричної енергії»
  • За даними НЕК “Укренерго”, організація отримала близько 1,92 млрд гривень від продажу міждержавного перетину для експорту електроенергії до Румунії та Словаччини за період з 30 червня по 21 серпня.
  • У вересні Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E збільшила до 300 МВт доступну пропускну спроможність для експорту електроенергії з України в ЄС.

Як бачимо, навіть на фоні значних збитків та руйнацій енергетична галузь продовжує бути потужним джерелом експорту для країни. 

Керівництво Громадської спілки, на правах експертів у сфері енергоефективності, обговорили енергетичну кризу та напрямки виходу з неї. 

 “Громадська спілка концентрує свої зусилля на справі фіксації руйнувань та подальшому оновленні критичної інфраструктури держави. Відбудова зруйнованих об’єктів за принципами енергоефективності  стане фактором сталого розвитку оновленої України”, — прокоментував ситуацію виконавчий директор Громадської спілки Єгор Стефанович. 

“ГС продовжує наполегливу працювати в напрямку розвитку зеленої енергетики, підвищення енергоефективності чинних об’єктів та розробки нових інноваційних енергоощадних технологій. Ми впевнені, що зміцнення енергетичної незалежності — шлях до Перемоги над окупантами та оновлення України”, — наголосив на нараді Голова правління ГС Анар Рафієв.

Використовувані матеріали Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Поділитись у facebook