20 Січня 2023

Сьогодні скорботний день для азербайджанського народу. Минуло 33 роки із трагедії 20 січня в Азербайджані, відомої як Чорний січень (азерб. Qara Yanvar).

“Чорним січнем” назвали трагічну подію введення радянських військ до Баку в 1990 році з метою розгрому Народного фронту і збереження влади Комуністичної партії в Азербайджані.

Події тих днів.

Фото TASS

20 січня 1990 року частини радянської армії були введені в Баку для придушення масштабних демонстрацій народних мас, які протестували проти агресивних дій Вірменії та її територіальних претензій до Азербайджану.

Радянська армія стріляла по мирних жителях з важкої техніки та різних видів зброї. Під час трагедії “Чорного січня” загинула 131 людина, 744 були поранені. Серед них були жінки, діти та люди похилого віку.

Відтоді 20 січня в Азербайджані відзначається як День національної жалоби.

У січні 1990 року азербайджанці вперше побачили справжнє обличчя російського імперіалізму і вперше відчули те, що зараз переживають українці.

Тероризм, вбивства мирних жителів та жага до знищення національної ідентичності сусідніх народів – це саме те, що здатен принести “руській мір”.

Команда ГС “Український фонд енергоефективності та енергозбереження” приєднується до скорботи азербайджанського народу.

Ми цінуємо надійне партнерство між Україною та Азербайджаном і братню підтримку в нашій боротьбі проти російських загарбників.

Поділитись у facebook